Rucsacul tău este cam gol!

Dar te ajutăm să te pregătești pentru
următoarea aventură!
Înapoi
Articole

Willy Portik, Ghid Montan Acreditat: “Vreau să ajut oamenii să își îndeplinească un vis mult dorit.”

19-06-2024

Traseul: Școală primară – Munte

Aventurile mele montane au început în liceu, când ieșeam cu prietenii și exploram traseele montane din țară. Am vrut să trec la nivelul următor, să profit de cunoștințele acumulate și să devin ghid. Profesez din 2020 și mă bucur să pot împărtăși această pasiune cu alții.

Clienții mă găsesc prin recomandări, telefonic sau pe Instagram, unde postez frecvent poze din aventurile mele. De multe ori întâlnesc pe traseu oameni care mă recunosc din online. Este uimitor cum o simplă fotografie poate inspira pe cineva să exploreze munții.

Pasiunea mea pentru munte vine din copilărie. Părinții mei mă duceau des în natură și, chiar dacă nu erau trasee complexe, acele plimbări au fost suficiente pentru a-mi insufla dragostea pentru munte. Îmi amintesc că de mic, aveam o bicicletă cu care mă aventuram pe dealurile din apropiere. Mai târziu, la facultate, fiind student la Geografia Turismului și Protecția Mediului, am început să iau mai în serios drumețiile montane.

Cotitura nemarcată

Un moment definitoriu a fost când am început să navighez cu hărți. Împreună cu un prieten, exploram locuri marcate pe hartă, cum ar fi peșteri și alte puncte de interes. Îmi amintesc cu nostalgie cum am petrecut două zile căutând o peșteră din Călimani, care s-a dovedit a fi doar o mică grotă. Aceste experiențe m-au făcut să realizez că vreau să transform pasiunea într-o sursă de venit, pentru că echipamentul montan este scump și, astfel, îmbin utilul cu plăcutul.

Când ghidez, mă bazez foarte mult pe dorințele și nevoile clienților. Organizez ture în funcție de nivelul lor de pregătire fizică și de preferințele lor. Discutăm înainte despre experiențele lor și despre ce ar vrea să facă, iar dacă nu sunt pregătiți pentru un anumit traseu, le propun alternative mai prietenoase. Majoritatea clienților mei sunt deja inițiați, pentru că s-au interesat de stilul meu, și anume știu că fac ture mai tehnice.

Consider că pentru a fi un ghid montan de succes, ai nevoie de condiție fizică excelentă, cunoștințe tehnice solide, know-how de prim ajutor și salvare, abilități de orientare și capacitatea de a te adapta rapid la situații noi. De asemenea, răbdarea este esențială, deoarece fiecare avem moduri diferite de a ne raporta la mediul care ne înconjoară.

Vârf sau Vis

Cea mai frumoasă parte a meseriei mele este să văd bucuria pe fața oamenilor când își îndeplinesc un vis sau ajung într-un loc mult dorit. Este extrem de satisfăcător să știi că ai contribuit la acea experiență memorabilă.

Pentru a mă menține în formă, alerg de două ori pe săptămână și ies cu bicicleta. Acest lucru nu este ușor, având în vedere că am și un job full-time. În fiecare weekend, ies în ture, majoritatea fiind la țară. Una dintre cele mai memorabile ture recente a fost pe Muchia Buteanu, Custura Sărății, o rută spectaculoasă cu dificultate moderată.

I Ken(ya) do it

O experiență deosebită a fost ascensiunea în Mt. Kenya, 5.199 metri altitudine. Am mers împreună cu un prieten alpinist, Laszlo, și am avut parte de o aventură incredibilă. A fost o provocare majoră, dar extrem de satisfăcătoare.

Produsele Scarpa care mă însoțesc

În aventurile mele de iarnă folosesc bocancii Phantom Tech 6000, iar vara, sunt nedespărțit de Ribelle Tech și, pentru alergare, de Spin Ultra.

Pasiunea mea pentru munte continuă să mă motiveze și să mă inspire în fiecare zi, iar ca ghid montan, îmi doresc să ajut cât mai mulți oameni să descopere frumusețea și provocările naturii.