Rucsacul tău este cam gol!

Dar te ajutăm să te pregătești pentru
următoarea aventură!
Înapoi
Articole

Cum să alegi clăparii pentru schi de tură și telemark?

03-11-2023

Clăparii pentru schi de tură și telemark sunt elementele de legătură dintre tine și schiurile care te duc în aventuri înzăpezite. Este, așadar, esențial să ai la îndemână informații complete care să te ajute să alegi produsul potrivit pentru tine.

Ghidul cumpărătorului despre clăpari pentru schi de tură și telemark de la SCARPA îți pune la dispoziție expertiza necesară pentru a lua decizii de succes, fie că ești la început de drum cu schiul de tură, sau ești expert în domeniul tău.

 • Carcasa și sistemul de legare – Acestea sunt principale elemente care intră în compoziția clăparilor
 • Mecanismul de schi și de mers – Un alt element principal al clăparilor, este simplu, extrem de funcțional și permite manevrare ușoară până și cu mănuși
 • Căptușeala termoformabilă – Este o componentă esențială a clăparilor, motiv pentru care SCARPA are exclusivitate globală cu partenerul său tehnic Intuition, alături de care garantează caliate și confort
 • Talpa – Această componentă garantează aderență și siguranță în timpul mersului cu schiurile în spate și în timpul activităților de alpinism de iarnă, cu sau fără colțari

Iată o listă cu cele mai importante caracteristici funcționale de care trebuie să ții cont:

Componente esențiale

Mondopoint

Toți clăparii de schi de tură de la SCARPA sunt concepuți cu sistemul de mărimi Mondopoint, singura excepție fiind Alien 3.0 care are mărimi europene.

Pentru a alege cea mai bună mărime, consultă ghidul de mărime de la SCARPA pentru a converti mărimea pe care o poți în mod obișnuit, în mărimea Mondopoint din ultima coloană.

Termoformare

Odată ce ai ales mărimea potrivită, este esențial să îți duci clăparii la un magazin specializat pentru termoformare. Astfel, căptușeala îți va veni perfect pe forma piciorului, asigurând ajustare confortabilă de lungă durată și prevenind apariția zonelor mult prea strânse. 

Forma piciorului diferă la o persoană la alta, motiv pentru care, pentru performanță pe termen lung, căptușeala clăparilor trebuie termoformată pe piciorul fiecărui purtător în parte. De aceea, SCARPA se bazează pe expertiza partenerului său tehnic Intuition, care concepe căptușeli pentru clăpari de schi de tură folosind tehnologie de ultimă generație.

Pont ajutător: Când îți termoformezi căptușeala clăparilor pentru schi de tură, este important să porți ciorapi subțiri sau ciorapii pe care îi porți în mod normal când practici schiul de tură, deoarece izolarea termică este garantată de căptușeală.

Alte componente de care trebuie să ții cont

Raza de mișcare

Aceasta reprezintă gradul de mobilitate pe care clăparii tăi de schi de tură îl permit picioarelor tale, datorită capacității manșetei de a se mișca în față și în spate față de baza carcasei. Cu cât aceștia sunt mai mobili, cu atât îți vor permite să te miști cu mai multă agilitate în urcări și pe coborâri.

Clăparii de schi de tură de competiții de la SCARPA prezintă o rază de mișcare ce depășește 70°, pentru a permite atleților să meargă, să urce și să execute întoarceri mult mai ușor.

Lățimea interioară

Aceasta se referă la lățimea interioară din cea mai lată parte a clăparilor de schi de tură, și este o variabilă importantă. În mod normal, aceste lățimi pot fi împărțite în 3 categorii în funcție de obiectivele pe care le ai pe teren.

 • Lățimea îngustă de 99 mm la laba piciorului este potrivită pentru schiorii care caută precizie extremă când vine vorba de potrivire fixă. De aceea, vei găsi clăpari cu această lățime interioară în categoria noastră de clăpari pentru competiții.
 • Lățimea medie variază între 100 și 101 mm, iar acești clăpari sunt destinați schiorilor în căutare de performanță înaltă și confort ridicat.
 • Lățimea mare este de 102 mm la laba piciorului și este potrivită pentru schiorii care caută confort în timpul turelor, în raport cu performanță îndelungată.

Unghiul înclinației și înclinarea în față

Unghiul înclinației este unghiul format între călcâi și botul clăparilor, afectând echilibrul schiorului pe schiuri, poziționarea ligamentelor și reacția fizică. Pe măsură ce acest unghi crește, facilitează o poziție optimă pentru downhill.

Înclinarea în față, în schimb, este unghiul format de sistemul de prindere în raport cu botul clăparilor. Toți clăparii de schi de tură de la SCARPA permit ajustarea unghiului în funcție de nevoi, până în punctul indicat în descrierea produsului.

Căptușeala

Stilurile cu patru straturi sunt ideale pentru ture downhill, pe când stilurile cu trei straturi sunt potrivite dinamicilor de urcare.

Unele stiluri sunt prevăzute cu sistem de închidere BOA Fit System® integrat în clăparii de schi, un sistem brevetat care facilitează închiderea clăparilor pe termen lung, fără a crea zone prea înguste și incomode, prin manevrarea cu fricțiune redusă a unei rotițe conectate la șireturi ușoare pentru reglaje extrem de precise.

Instrucțiuni de îngrijire a clăparilor de schi de tură și telemark

Utilizare adecvată

Înainte de a te echipa în clăparii de schi de tură, asigură-te că:

 • Porți șosete care permit respirabilitate optimă și potrivire fixă. Evită șosete din bumbac, întrucât rețin umezeală.
 • Legătura dintre clăpari și sistemul de prindere nu este murdară de zăpadă, noroi sau pământ.
 • Toate sistemele de închidere ale clăparilor sunt închise în mod adecvat.

În timpul folosirii clăparilor de schi de tură, asigură-te că:

 • Folosești clăpari care au și funcție de mers. Este însă bine de reținut că mersul pe suprafețe abrazive precum pietre, asfalt sau pământ poate scurtă durata de viață a clăparilor și le poate eroda suprafața de prindere la schiuri.
 • Atenție la mersul în clăpari, în special pe suprafețe alunecoase sau abrupte.
 • Nu îți folosi clăparii dacă simți presiune anormală în anumite zone, dacă îți simți picioarele, gleznele sau gambele amorțite sau extrem de reci. Schiatul cu picioare amorțite sau parțial amorțite poate fi periculos, din cauză că timpul de răspuns din partea schiorului este redus.

Curățare și depozitare

Clăparii pentru schi de tură de la SCARPA au fost special concepuți pentru mententanță redusă, fiind extrem de ușor de curățat. Urmează instrucțiunile de mai jos pentru a asigura clăparilor tăi o durată extinsă de viață și performanță îndelungată:

 • Folosește o perie de plastic pentru a îndepărta murdăria și pentru a preveni zgârieturi pe suprafața claparilor.
 • Curăță clăparii cu o cârpă umedă îmbibată în detergent neutru (cum ar fi un săpun simplu de corp). Este contraindicată folosirea detergenților cu chimicale agresive (acizi sau alcalini), alcool sau solvenți. Limpezește suprafețele după spălare.
 • Lasă clăparii la uscat înainte de a-i depozita. Nu poziționa niciodată clăparii cu carcasa în contact cu sau lângă o sursă de căldură care le-ar putea topi, altera forma sau slabi plasticul.
 • Nu folosi uscătorul de păr pentru uscarea clăparilor. I-ar putea deteriora ireparabil.
 • Usucă interiorul clăparilor încet și departe de surse directe de căldură. Nu îi poziționa pe corpuri de încălzire, în apropierea flăcărilor (precum șemineuri sau cuptoare), sau în interiorul dispozitivelor de încălzire (uscătoare de rufe sau cuptoare). Le-ar putea deteriora ireparabil.
 • Depozitează clăparii în locuri răcoroase bine aerisite. Pentru a evita blocarea clăparilor, ține minte să îi depozitezi cu sistemele lejer închise. Recomandăm depozitarea clăparilor în cuia lor originală, departe de soare, deoarece culorile se pot degrada, iar în timp, plasticul își poate pierde integritatea.
 • Nu expune niciodată clăparii la temperaturi de peste 45°C (Centigrade) sau 113°F (Fahrenheit), spre exemplu în interiorul unei mașini în plin soare.

Repararea clăparilor de schi de tură

În cazul în care clăparii tăi de schi de tură suferă degradări, nu încerca să îi repari pe cont propriu, și nu schia niciodată cu clăparii deteriorați!

În cazul unei căderi sau a unei deteriorări la nivelul clăparilor, recomandăm verificarea și repararea acestora la unul dintre partenerii SCARPA sau la un operator specializat.

Pentru mai multe informații despre modul corect de utilizare și servicii de reparații ale clăparilor de schi de tură de la SCARPA, ia legătura cu noi.