Rucsacul tău este cam gol!

Dar te ajutăm să te pregătești pentru
următoarea aventură!
Înapoi
Articole

Ghid complet despre bocancii de munte: Sistemele de legare a șireturilor

04-11-2023

Acest articol face parte din seria Ghid complet despre bocancii de munte. 

O pereche bună de bocanci de munte te poate ajuta să excelezi în aventurile tale montane și îți și menține picioarele confortabile și sănătoase. Pentru a te susține, am creat această serie de articole în care acoperim totul, de la alegerea perechii potrivite, la legarea corectă și întreținerea bocancilor tăi de munte.

Cei mai mulți dintre noi deprindem legarea șireturilor în clasele primare, iar după, nu ne mai gândim la asta. Însă dacă ți se întâmplă să simți disconfort la nivelul picioarelor când umbli în bocancii tăi de munte, s-ar putea să fi recunoscător că astăzi înveți tehnici noi de legare a șireturilor care îți pot spori confortul.

În aticolul de mai jos, vorbim despre trei moduri de a-ți lega șireturilor pentru a elibera din disconfortul de la nivelul picioarelor:

 • Nodul chirurgului – simplu și versatil, previne alunecarea călcâiului
 • Înșiretare cu eliberare superioară – elimină punctele de presiune din partea superioară a piciorului
 • Înșiretare cu eliberarea botului – un remediu provizoriu care îți permite să îți continui traseul

Este bine de reținut că tehnicile de înșiretare pe care le discutăm mai jos nu înlocuiesc alegerea perechii potrivite de bocanci de munte. Pentru mai multe informații despre ce presupune această alegere, te invităm să citești primul articol din ghidul nostru despre bocancii de munte.

Ai nevoie de asistență specializată pentru alegerea bocancilor de munte? Ia legătură cu noi. Un specialist din echipa noastră te va ajuta alegi perechea care să te poarte în aventuri ani la rând.

Tehnica de înșiretare a bocancilor de munte 1: Nodul chirurgului

Previne alunecarea călcâiului

Când călcâiul tău alunecă în mod excesiv în timpul mersului, probabil ai prea mult spațiu în partea din față a bocancilor. Strânge-ți bocancii în partea din față și fixează-le poziția cu două noduri de chirurg în partea de sus. Odată asigurate, acestea rămân fixe în loc și nu se lasă pe măsură ce te deplasezi.

 1. Strânge bine bocancii peste laba piciorului, eliminând spațiile din partea din față
 2. Identifică cârligele de pe lateralele bocancilor, cele mai apropiate de nivelul glenzei. Vei lega primul nod de chirurg chiar sub aceste puncte
 3. Pentru a înșireta, înfășoară cele două șireturi unul peste celălalt de două ori și strânge-le bine
 4. Acum, trece șireturile prin cârligele de la nivelul gleznei și repetă nodul de chirurg, înfășurând cele două șireturi unul peste celălalt și strângându-le bine la final
 5. Continuă cu șireturile până la ultimele cârlige și leagă-le mod obișnuit

Tehnica de înșiretare a bocancilor de munte 2: Înșiretare cu eliberare superioară

Pentru eliberarea tensiunii din partea superioară a piciorului

Dacă bocancii tăi strânși bine încep să creeze puncte de presiune la nivelul superior al labei piciorului, înșiretarea cu eliberare superioară te poate ajuta să elimini această problemă.

 1. Dezleagă-ți șireturile până dedesubtul zonei la nivelul căruia apare problema
 2. Releagă-ți șireturile, mergând cu șireturile drept în sus la următoarea gaură, și apoi din nou încrucișat 
 3. Continuă să te înșiretezi în mod obișnuit. Poți opta și pentru nodul chirurgului deasupra ferestrei create pentru o ajustare mai fixă

Tehnica de înșiretare a bocancilor de munte 3: Insiretare cu eliberarea botului

Pentru eliberarea tensiunii din vârful bocancilor

Dacă degetele tale din față suferă din greu, un spațiu creat la nivelul vârfului te poate ajută să îți continui traseul. Acest truc ajută la eliminarea presiunii din vârful bocancilor.

 1. Dezleagă-ți complet șireturile bocancilor
 2. Refă-ți șireturile, însă sari peste primele două găuri din vârful bocancilor. Acest lucru deschide botul bocancilor și elimină din presiunea de la nivelul degetelor.

Dacă simți mereu durere sau disconfort la nivelul degetelor mari de la picior în timp ce ești în drumeții, probabil a venit momentul să te orientezi spre o pereche nouă de bocanci de munte. 

Dacă cauți încălțăminte specializată pentru activități montane care să reziste la nenumărate ture, ia legătura cu noi. Un specialist SCARPA te poate ajuta să îți găsești încălțămintea în care să te simți confortabil și în siguranță.